Zamknij
10:01, 02.09.2021

Proces fermentacji, a także analizę sensoryczną studenci PWSIiP ćwiczą w praktyce. Na zajęciach prowadzą wstępną fazę produkcji piwa.

Piwo jest napojem znanym od tysięcy lat. Jako pierwsi wytwarzali je Sumerowie używając placków ze skiełkowanego ziarna, które dodawano do wody i poddawano fermentacji  w glinianych naczyniach – przybliża historię popularnego napoju Adam Siwek, który doświadczenia wielu lat pracy w browarnictwie przenosi do laboratoriów uczelni.

Obecnie znanych jest ponad 120 stylów piwa. Ze względu na rodzaj  fermentacji piwa dzielimy na piwa górnej fermentacji gdzie proces prowadzony jest  w wyższych temperaturach a drożdże wytwarzają  dużą ilość estrów i alkoholi wyższych które mają wpływ na bogaty bukiet, piwa dolnej fermentacji czyli orzeźwiające lagery oraz  fermentacji spontanicznej prowadzonej przez mikroorganizmy bytujące w otoczeniu.

Proces technologiczny produkcji piwa zgłębiają studenci na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka podczas zajęć z technologii przemysłu fermentacyjnego.

Realizując zajęcia  praktyczne w warunkach półtechniki przeprowadzają proces zacierania, chmielenia brzeczki, fermentacji, leżakowania oraz prowadzą rozlew do opakowań jednostkowych.

Po wytworzeniu piwa dokonują oceny organoleptycznej w ramach przedmiotu  analiza sensoryczna oraz analizują związki lotne z wykorzystaniem zaawansowanych technik instrumentalnych podczas ćwiczeń laboratoryjnych z analizy żywności.

Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: [email protected]

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz