W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 734 restauracje. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Nie zabrakło dwóch miejsc w Łomży.
Poland 100 Best Restaurants 2022 to dla restauratorów prestiżowy konkurs a bycie w gronie 100 najlepszych z pewnością jest dumą nie tylko dla właścicieli, pracowników ale i wszystkich klientów
Jak informują organizatorzy konkursu wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów.
Punkty przyznawane były za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Garage Grill & Bar w Łomży na liście znalazł się po raz kolejny, restauracja w Kamienicy mieszcząca się przy Starym Rynku po raz pierwszy.
Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w trzech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, oraz GRAND AWARD – 5 widelców.
Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec.
[ZT]20465[/ZT]
Organizatorzy informują, że w tym roku przyznano również nagrody specjalne - SZEFEM KUCHNI ROKU 2022 został Sebastian Olma, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2022 został Przemysław Klima szef kuchni jedynej aktualnie gwiazdkowej restauracji w Polsce BOTTIGLIERIA 1881 , SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2022 - MICHAŁ GNIADEK z warszawskiej restauracji KLONN, KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2022 - RAFAŁ KOZIORZEMSKI z sopockiego FISHERMAN FINEST FOOD & WINE. Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2022 otrzymał MARCIN SOBÓL, ROBERT SOWA dostał nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2022.
Podczas Gali poznaliśmy również laureatów I edycji #WybieramRestauracje z królewską jagnięciną. To unikatowa inicjatywa pod auspicjami Brytyjskiego Stowarzyszenia Producentów Wołowiny i Jagnięciny, marki Queen’s British Lamb, a także Tender Meat - dystrybutora tego wyśmienitego mięsa. Celem programu jest nie tylko zapoznanie polskich autorytetów kulinarnych z walorami brytyjskiej jagnięciny, ale przede wszystkim zachęcenie Miłośników Dobrej Kuchni, do powrotu do jedzenia w restauracjach. Pierwsze miejsce zajęła gdańska TAWERNA GRECKA LUKULLUS, drugie RESTAURACJA SCIROCCO OLSZTYN a trzecie SHUUM BOUTIQUE WELLNESS HOTEL z Kołobrzegu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz