Większość zjadanych i wypijanych przez kobietę produktów jest w różnym stężeniu transportowana wraz z krwią przez pępowinę do płodu. Ze względu na to istotne jest dopasowanie diety tak, aby była najbezpieczniejsza dla dziecka.
Czego nie wolno pić w ciąży?
Oczywistym składnikiem, który powinien być wykluczony, jest alkohol w każdej postaci. Etanol łatwo przenika do krwi i przez pępowinę jest transportowany do płodu. Organizm dziecka nie potrafi go metabolizować, w związku z czym jest on toksyną, zatruwającą jego organizm. Poza alkoholem niewskazane jest w ciąży picie słodzonych napojów gazowanych. Są źródłem cukru, ponadto zawierają sztuczne barwniki i konserwanty, które nie posiadają żadnych wartości odżywczych.
Czego nie powinno się jeść w ciąży?
Z diety powinno się wykluczyć dania typu fast food. Ograniczyć powinno się także słodycze, które zawierają bardzo dużo cukru i sztucznych substancji. Mogą przyczyniać się do nadmiernego wzrostu masy ciała kobiety, a nie dostarczają substancji odżywczych. Całkowicie należy wykluczyć z diety wszelkiego rodzaju sery pleśniowe, dojrzewające i feta - mogą być źródłem choroby zwanej listeriozą. Zakazane jest także przyjmowanie surowego mięsa i jajek.
Co można w takim razie jeść?
Jest kilka produktów i dań, które nie są bezwzględnie zabronione, jednak powinny być przyjmowane bardzo ostrożnie i rzadko. Należą do nich: wątróbka, orzeszki ziemne, kawa i mocna, produkty grillowane i wędzone.
Co z owocami? Czy powinno się ich unikać?
Owoce stanowią zdrowy dodatek do diety, gdyż zawierają wiele witamin. Należy pamiętać przede wszystkim o dokładnym myciu owoców i warzyw, żeby usunąć jak najwięcej substancji chemicznych, znajdujących się na ich powierzchni. Niewskazane są jednak owoce egzotyczne, ostrożnie należy traktować truskawki i cytrusy, gdyż mogą mieć działanie uczulające i być przyczyną reakcji alergicznych.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz